greseli in Relatii
„O RELATIE ESTE 100%”
Prima greseala in relatii este ca o gandim astfel : „o relatie este 100%”
Oamenii gandesc in general in materie de win – lose deoarece aduce cele mai multe beneficii din punct de vedere evolutiv si al teoriei jocurilor.
„E si ce daca, Bujor! Toti avem interese proprii pana la urma”.
Problema reala este ca toti depindem de relatiile din jurul nostru, intrucat suntem animale sociale (vezi cartea Tribes), vrem sa comunicam cu cineva, vrem sa relationam cu oameni in viata reala, nu prin ecrane. Daca toti depindem de relatiile din jur si ceilalti au de pierdut, atunci si noi vom pierde in final.
Care este prima solutie?
O relatie sanatoasa nu inseamna 50% tu si 50% eu, ci eu 100% si tu 100%. Aducem tot ce avem in relatie, totul pentru ca cealalta persoana sa se simta bine, iar tu la randul tau sa te simti bine pentru ca relationezi cu ea.
Ce spun oamenii de fapt in relatiile ‘obisnuite’ create de conditionarea sociala ?
„Ce pot eu sa iau de la tine, fara sa iti ofer prea mult?” Da, esti socat/a de fraza de mai sus, pentru ca stii ca este adevarata. Probabil si tu ai gandit asta candva, poate gandesti asa chiar acum sau ai intalnit alte persoane care se refereau la tine in acest fel. In orice caz, starea mentala de „o relatie este 200%, nu 100%” te va ajuta sa simti mai bine relatia, energia aceea care vine din conexiunea dintre doi oameni care chiar nu poate fi descrisa in cuvinte. Probabil ai intalnit macar o data in viata o astfel de persoana si cand te gandesti la ea, doar simplul fapt ca ii vizualizezi imaginea in minte, te face deja sa te simti mai bine.
Care este a doua solutie?
Contorizeaza castigurile, pune in umbra greselile! In relatiile actuale, exact cum predau si in cursurile online, contorizez cu +10 pct orice lucru pozitiv si cu -1 pct orice lucru negativ.
De ce vrem sa facem asta?
Daca doresti o relatie de lunga durata cu cineva (repet, de lunga durata), este esential sa stochezi in ‘baza ta de date’ toate aceste lucruri pozitive, pentru ca pe hard sa fie mereu mai mult plusuri (+) decat minusuri (-). Creierul nostru, prin natura lui, pune mai mult accent pe lucrurile negative decat cele pozitive.
Da, acest mod de gandire ne-a ajutat sa supravietuim in preistorie si pentru ca acum cateva mii de ani cineva gandea asa, tu esti acum in fata acestui articol si il poti citi. Problema este ca nu mai suntem acum mii de ani si modul in care ne relationam unul cu celalat sau cu celelalte specii s-a schimbat destul de mult. Suntem in varful lantului trofic si trebuie sa ne adaptam modul de gandire la noul mediu in care ne aflam.
…pe data viitoare,
Bujor Razvan