Cum sa fii asertiv?
15 metode practice

Simti uneori o lipsă de control în viaţa ta? Poate te-ai întrebat uneori de ce unii oameni obţin ceea ce vor, în timp ce dorinţele şi nevoile tale rămân nesatisfăcute.

De ce este nevoie să fii asertiv?

Pentru a scăpa de manipularea la care eşti expus în fiecare zi. Cele mai multe situatii in care intervine manipularea implica de multe ori oameni bine intenţionaţi, dar care nu au investit suficient timp in educatia lor din punctul de vedere al comunicarii Ca si majoritatea clientilor de la coaching pe care i-am avut in ultimul an, observ din ce in ce mai des ca ei nu inteleg metodele prin care manipuleaza persoanele din jur. Imediat cum realizezi ceea ce faci tu, este mult mai usor sa observi acest lucru si la persoanele din jur.

 

Exemple de manipulare in relatii

Sentimentul de vină. Părinţii îşi fac copiii să se simtă vinovaţi pentru ceva (ex.: „Nu ţi-ai făcut curat în cameră.”); iubiţii îşi fac reproşuri unul altuia (ex.: „Mă bati la cap tot timpul, mă cicalesti…” etc.); prietenii între ei (ex.: „Ti-am facut cinste eu data trecută, acum e rândul tău!”);

Ruşine (ex.: „ ce vor zice cei din jur daca faci asta? Te faci de ras…” etc.);

Autoritate: toţi cei aflati într-o poziţie superioară care te obligă să te conformezi (profesori, angajatori, rude mai in varsta sau mentori).

Manipularea prin vină, critică, ruşine, autoritate intervine cand oamenii au o schemă despre cum ar trebui să fie lumea, cum să se poarte oamenii, cum să reacţioneze şi apoi le cer celor din jur să se poarte conform acestui model.

Nu cere altora aprobare, validare, nu cere voie, pentru că nu e nimeni în măsură să ţi le ofere, in afara de tine însuţi.

 

Ce inseamna sa fii Asertiv?

Să fii asertiv înseamnă să spui celor din jur ce vrei, ce simţi, ce nevoi şi preferinţe ai, într-un fel care te va ajuta sa si obtii aceste lucruri.

Să fii asertiv înseamnă să iniţiezi o conversaţie, să faci complimente sincere, fără să urmăreşti ceva, să critici într-un mod constructiv şi, de asemenea, să primeşti critica atunci cand este justificata.

Exista urmatoarele 3 tipuri de comportament: agresiv, pasiv si asertiv.

Asertivitatea este o balanţă între agresivitate şi egoism, pe de o parte şi respectarea nevoilor celorlalţi şi încercarea de a-i ajuta să obţină şi ei ce vor, pe de altă parte.

Persoanele care nu sunt asertive tind sa se enerveze atunci cand ceilalti nu le ghicesc nevoile, sunt furioase pe ele insele, poarta sentimente de vinovatie sau frustrare. Acestia duc in spate in fiecare zi un bagaj de sentimente suprimate, neexprimate.

Să fii asertiv, pe de altă parte, înseamnă să îţi exprimi sentimentele într-un fel care iti maximizeaza şansele de a obţine ceea ce vrei.

Cu cât te simţi mai bine în pielea ta, cu atât devine mai uşor să acţionezi asertiv.

Oamenilor le place să se afle în preajma oamenilor asertivi pentru că ştiu că vor fi trataţi corect şi cu respect. Pana la urma cui ii plac persoanele agresive si frustrate, care se supara usor si iau totul personal? 

Învaţă-i şi te vor respecta pentru asta. Ajuta-i pe ceilalti sa devina cea mai buna varianta a lor şi astfel vei face lumea din jur mai bună.

 

Care sunt Drepturile Asertive?

  1. Să iau propriile decizii.
  2. Să cer ceea ce vreau (recunoscând dreptul celorlalţi de a spune „nu”).
  3. Să fiu independent.
  4. Să fac greşeli.
  5. Să nu ofer motive şi scuze pentru propriul comportament.
  6. Să nu fiu responsabil pentru descoperirea soluţiilor la problemele celorlalţi.
  7. Să mă răzgândesc.
  8. Să iau decizii şi să fiu răspunzător pentru ele.
  9. Să spun „nu ştiu”.
  10. Să fiu propriul judecător a ceea ce spun şi fac.
  11. Să spun „nu înţeleg”.
  12. Să spun NU sau DA fără să mă simt vinovat.
  13. Să relationez cu ceilalţi fără să fiu dependent de părerile, aprobările şi confirmările lor.
  14. Să am intimitatea mea.

NU UITA: Cei din jur au aceleaşi drepturi asrtive…

 

In ceea ce priveste partea de relatii si dating, regulile de mai sus sunt esentiale. Cele mai frecvente probleme pe care le-am intalnit la majoritatea clientilor de la coaching au fost “sa cer ce vreau” si sa “nu ofer scuze pentru propriul comportament”.

Cei mai multi barbati cu o incredere scazuta in propria persoama tind sa se justifice pentru absolut tot ce spun sau fac, tind sa isi ceara scuze pentru lucruri care nu deranjeaza cealalta persoana, pentru ca in final sa o deranjeze cu prea multe scuze. Am creat zeci de metode de a creste increderea in tine si a fii mai asertiv in acest curs online de peste 4h in posesia caruia poti intra imediat, aici.

Un alt aspect important apare atunci cand un barbat invita o femeie la un eveniment in familie, la un vernisaj sau o petrecere privata, ar trebui sa ii comunice partenerei care este tinuta evenimentului.

O alta situatie este atunci cand ii ceri sa ajunga la timp la o anumita intalnire de afaceri deoarece clientul pe care il intalniti este foarte important. Spune-i ce doresti de la ea si fii pregatit sa accepti un refuz cu zambetul pe buze (conform regulii 12 – “Sa spun NU sau DA fara sa ma simt vinovat”). Daca te simti vinovat, nu poti accepta un refuz sau nu poti refuza la randul tau creste increderea in tine devenind mai stabil emotional prin meditatie.

Daca te-a ajutat acest articol cu macar un singur lucru, copiaza linkul si ofera-l unui prieten apropiat sau da-i share pe batranul domn’ facebook.

…pe data viitoare

Bujor Razvan

 << back la celelalte articole

PRODUSE DEZVOLTARE PERSONALA