De unde vine teama de abordare si anxietatea sociala?​

Articolul si videoul trateaza problema anxietatii sociale
si cum putem sa rezolvam aceasta problema.

De Unde Vine Teama De Abordare Si Anxietatea Sociala?​​


Acum mii și mii de ani, oamenii trăiau în peșteri, sau în triburi. Ei na… și ce?

 

Triburile și anxietatea socială

Fiecare trib avea liderul lui, șeful, capo di tutti capi, masculul alfa, cum vreți voi să îi spuneți. Acest lider avea grijă ca totul să se întâmple corect și totul să fie la locul lui, un fel de control freak al societății din era în care trăim.

Liderul respectiv nu era ales pe baza unui vot, ci pe baza acțiunilor sale cu exteriorul – când apărea ceva care ar fi putut pune la îndoială siguranța grupului, era primul care intervenea. Nu avea instinctul de conservare. El era una cu tot tribul.

Era ales că lider pentru că punea siguranța grupului pe primul plan. Masculul alfa își asumă riscuri fără să se gândească la viața lui.


Anxietatea socială

În triburi era exprimată mult mai ușor decât este în ziua de astăzi și o s-o exemplific printr-o situație ipotetică de acum câteva mii de ani:

Masculul alfa este dat afară din tribul lui. Pleacă în pădure să își caute un alt trib. Găsește celălalt trib, iar aici sunt alte 2 situații ipotetice:

  1. Tribul se întreabă cine e omul și se gândesc că astăzi o să aibă 2 mese în loc de una.
  2. Tribul îl acceptă, îl invită la masă, iar masculul alfa al acelui trib vine și-l omoară.


Anxietatea socială
provine pe cale genetică și vine chiar din momentul în care existau triburi. Dacă ar fi să transpunem situația ipotetică la zilele noastre ar fi cam așa:  3 tipe și un tip beau o cafea într-un pub. Vine un necunoscut să o abordeze pe una dintre ele. Fie este refuzat de tot grupul, fie masculul grupului acționează ca în situația anterioară, doar că nu-l omoară, ci îl face să părăsească grupul.

Dar ce se întâmplă dacă grupul respectiv nu are masculul Alfa? Tot simți anxietate. De ce? Pentru că încă este scrisă informația în codul genetic al oamenilor.