VLOGGING PENTRU INCEPATORI
Vlogging-ul devine din ce în ce mai popular. Tot mai multe persoane se orientează către această formă de creare de conținut. Fie că ești un vlogger de succes, fie că ești la început ori îți dorești să creezi propriul canal de Youtube, echipamentul corespunzător este esențial. Dacă deții echipamentul potrivit, spectatorii nu se vor plânge de calitatea videoclipului și de alte detalii tehnice.

Principalele caracteristici tehnice pentru vlogging reusit sunt:
- Calitatea Imaginii;
- Calitatea Sunetului;
- Stabilizarea secventelor.
Calitatea imaginii este asigurata de majoritatea telefoanelor din ziua de astazi, dar un vlogging calitativ este recomandat sa se inregistreze pe un mirrorless compact cu port pentru microfon si ecran articulat. Calitatea sunetului este oferita de un microfon extern de calitate, cele interne sunt de o calitate deloc satisfacatoare in majoritatea situatiilor. Cele externe pot fi folosite si in conditii de vand puternic cu accesorii dedicate ( deadcat). Stabilizarea secventelor inregistrate se face cu usurinta cu ajutorul unui minitrepied.
DE CE ECHIPAMENT AI NEVOIE
PENTRU VIDEO-BLOGGING?
CAMERA VIDEO
Primul lucru de care ai nevoie dacă vrei să te apuci de vlogging este o cameră video. Nu este nevoie neapărat să achiziționezi o cameră foarte scumpă pentru a crea conținut de calitate. O mulțime de vloggeri nu folosesc nimic altceva decât camera web încorporată în calculator sau chiar în smartphone. Pentru vorbitul în fața camerei, te poți descurca așa.
Publicul tău va observa cu siguranță și va aprecia videoclipurile de calitate superioară. „Deci, ce cameră ar trebui să cumpar, Bujor?”
Să nu te sperii, deoarece nu ai nevoie de cea mai scumpă cameră de pe piață pentru a crea un content video de calitate foarte bună.
Sunt multe optiuni aici chiar și pentru cei cu buget redus. Poți alege o cameră video compactă, un DSLR entry-level, chiar si un GoPro. Deoarece este o gama foarte largă de produse o sa enumăr câteva mai jos, cu mentiunea ca eu folosesc CANON PowerShot G7X Mark II.
Il ai in partea stanga expus. Ador in primul rand ca este foarte usor, compact, subtire si bateria tine destul de mult. Am avut SONY si mi-a facut o groaza de probleme la downloadarea materialelor, multe erori neexplicabile. Cu aparatele CANON nu am avut nici o problema.
Versiunea a doua corectează bateria mica de la precendetul Mark I și are ecranul înclinabil și în jos, nu numai în sus, pentru selfie. Dar pînă de curând, era prea scump! La fel ca primul model, Canon PowerShot G7x Mark II este un aparat din gama compactă recomandat fotografilor entuziaşti şi profesionişti ce doresc ceva mic şi compact, dar cu performanţe şi mod de utilizare similare cu un DSLR.
Am avut DSLR si aveam probleme la filmari deoarece se incingea senzorul foarte rau si trebuia sa luam pauza 15 min la 30 min de filmare. Nu este mare lucru sa iei o pauza din cand in cand, dar nu cand dai 150 RON pe ora la studioul de filmari. In al doilea rand era foarte incomod, mare, greoi, trebuia sa car o geanta dupa mine speciala pentru DSLR, obiectiv separat care ocupa alt spatiu si pentru ce? Se vede exact la fel…
Are un senzor cu dimensiunea de un inch (13.2 x 8.8 mm) şi rezoluţia de 20mpx, un foarte util zoom optic de 4.2x echivalent cu 24-100mm, filmare Full-HD 60p şi ecran tactil, rabatabil pe o axă, de 3 inchi. Probabil te intrebi de ce nu optez pentru o camera 4K, avand in vedere investitia facuta. Pe You Tube nu prea se vede diferenta dintre HD si 4K decat daca ai un peisaj in spate, o imagine spectaculoasa. Multe PC-uri sau laptopuri nu pot reda 4K, prin urmare calitatea standard este full HD 1080. In plus, stocarea 4K este un adevarat calvar. Un fisier de 20 de minute in HD are aproximativ 2-3 GB, pe cand unul 4K are 14-20 GB.
LUMINI
Daca intentionati sa cheltuiti bani, aceasta este zona in care ar trebui sa mearga cea mai mare parte a bugetului. Daca exista un singur lucru asupra caruia expertii video sunt de acord, este importanta primordiala a iluminarii adecvate in orice videoclip. De fapt, iluminarea adecvata este mai importanta decat tipul camerei pe care o utilizati. De ce?
Cele mai multe camere de filmat moderne, chiar si cele ieftine, au rezolutii si o calitate suficient de buna pentru YouTube si alte platforme. Asadar, ori de cate ori este posibil, profitati de lumina naturala. Asigurati-va ca sursa luminii (de obicei, soarele sau, daca filmati in interior, fereastra) este intotdeauna in spatele camerei de filmat sau usor in lateral.
Personal am 4 surse de lumina : 2 laterale, una frontala si una in spate. Va explic putin mai jos care este scopul fiecarei surse de lumina.
Cele laterale le aveti in imaginea din stanga. Puteti sa le luati de la F64 de unde le-am achizitionat si eu la cel mai convenabil pret.
Sursa de lumina frontala este importanta pentru a umple umbrele nedorite. Ajuta extraordinar de mult la editare sa ai o lumina uniforma pe fata.
Luminile la pretul cel mai accesibil pe care le-am gasit, insa cu o putere rezonabila de 60W au fost cele din dreapta.
Daca dai click pe poza te va duce direct la shop de unde le poti ridica pe loc din magazin in 5 minute sau sa le comanzi prin curier.
Lumina cheie: dupa cu sugereaza si numele, aceasta este lumina “principala”. In mod obisnuit, este plasata in partea dreapta a camerei si la aproximativ un metru deasupra nivelului ochilor subiectului (simuland astfel lumina produsa in mod natural de soare).
Lumina de umplere: acest dispozitiv de iluminare este amplasata pe cealalta parte a camerei foto si are sarcina de a “umple” umbra produsa de lumina cheie.
Lumina din spate: este amplasata in spatele subiectului. Aceasta este uneori numita si lumina “cap si umeri”, deoarece aceasta este partea subiectului pe care ar trebui sa o ilumineze.
Optiunile de kituri de lumini abunda in magazine, insa nu uitati ca cele mai ieftine dintre ele vor rezista la un numar mai mic de utilizari.
TREPIED
Pentru a îți susține camera, vei avea nevoie de un trepied. În alegerea trepiedului potrivit, este indicat să ții cont de greutatea camerei, dacă aceasta va fi montată pe o masă sau un birou sau o vei folosi în mișcare etc. În cazul vloggingului de călătorie in care filmezi cu telefonul, iti recomand Joby GorillaPod Mobile Mini Trepied Flexibil pe care l-am prins la -30 RON reducere la 40 RON.
Este util mai ales cand mergi deoarece telefoanele dau zoom in cand treci din modul poza in modul de filmare si nu vrei sa ai capul cat ecranul. Un alt aspect important este clama ce sustine telefonul, pe care nu o gasesti de cumparat individual nicaieri si o poti desfileta pentru a o pune pe orice alt tip de trepied.
Daca nu alegi un aparat de filmat compact si optezi pentru un DSLR sau pentru un Mirrorless cu corp de DSLR precum Canon EOS 250D
este clar ca ai nevoie de un trepied mai mare, mai solid. Eu mi-am cumparat acum 3 ani acest Fancier WT3530 Trepied Foto si Husa care nu mi-a facut decat o singura problema : cineva mi-a furat capul de sus in care se pune camera, atat. Costa foarte putin : 98 RON, poti sa vezi ce pret are acum dand click pe poza alaturata.
Avantajul este ca vine cu husa pe care o poti purata pe umar cand faci deplasari. Alte trepiede care nu fac nimic mai mult decat acesta sunt in categoria 499 RON. Mai exista un trepied mai ieftin Fancier WT3710 , insa l-am vazut in magazin si este foarte subtire si fragil. La o pala de vant mai sanatoasa iti rastoarna aparatul de 3000 RON si ce afacere ai facut? Ai economisit 30 RON…
Daca vrei sa filmezi in public si doresti sa te dai mare cu un trepied super cool ca design, ai un Walimex WT-3530 Basic (stanga) care nu face nimic in plus pentru 20 RON decat sa arate bine. O investitie buna, parerea mea, daca faci poze cu niste fotomodele. Arata oricum mult mai scump decat este, iar valoarea perceputa de ceilalti este valoarea reala la final.
MICROFONUL
Unul dintre aspectele care ruinează cele mai multe filmări este calitatea proastă a sunetului. Cei mai mulți spectatori pot ierta iluminarea mediocră și calitatea video mai slabă, dar dacă sunetul este de proastă calitate, cel mai probabil vor renunța destul de repede să mai privească videoclipul. Cea mai ușoară și mai rapidă modalitate de a îmbunătăți calitatea sunetului este să utilizezi un microfon extern. O altă metodă este să înregistrezi extern cu un reportofon sau lavaliera.
In primul rand am avut o groaza de experiente neplacute cu microfoanele externe care se ataseaza deasupra camere de filmat. S-au deconectat de la camera, nu au inregistrat sunetul, bateriile s-au consumat sau au inregistrat la un volum foarte scazut ca decibeli fara motiv.
Problema majora era ca in unele situatii nu aveam cum sa trag duble, precum la anumite festivaluri sau concerte, la aniversari cand se canta la multi ani si in alte situatii unice. A doua problema este nu afli acest lucru decat dupa ce downloadezi filmarile si sunetul in laptop.
Cu reportofonul Zoom H1n nu am avut nici o problema cat l-am folosit. Inregistreaza sunetul foarte bine, DAR trebuie sa fii pregatit pentru extra investitii pe langa cei 519 RON. Daca nu il tii aproape de gura nu face o treaba tocmai geniala, insa e bun sa inregistrezi sunetul unei conversatii dintre mai multe persoane lasandu-l in miijlocul mesei.
Ce alte investitii mai trebuie facut in reportofon? Iti trebuie o lavaliera RODERode smartLav+ care te costa extra 289 RON si ce crezi? Nu intra direct in reportofon fara un adaptor de jack, Rode SC3 – adaptor jack 3.5mm care costa alti 52 RON. Mai adaugi la 2-3 filmari o baterie noua sau acumulatori si ajungi undeva la 1000 RON. Poti accesa produsele dand click pe poze sau pe textul rosu ca sa le vezi pretul actual.
Cum am procedat eu dupa toata aceasta cheltuiala inutila? Am cumparat o lavaliera RODERode smartLav+ si am bagat-o in jack-ul de la Iphone. Taaa daaaa!!! Baterie infinita, inregistrare fara limita de memorie (20 minute = 5 MB) , fara adaptor, fara sa car ceva extra dupa mine si fara sa uit ceva acasa. Mi s-a intamplat de 2x inainte sa vorbesc la o conferinta in fata a sute de persoane sa ma trezesc ca nu mai am baterie sau am uitat ceva acasa. Nu va povestesc ca acest reportofon are 2 jack-uri laterale ( IN & OUT ) . In IN inregistreaza si in OUT poti pune o pereche de casti sa auzi live ce se inregistreaza. Ce credeti? Am pus la o conferinta lavaliera in OUT si s-a inregistrat fix p***.
Ajunsesem sa merg cu o fisa de 42 de pasi inainte de conferinte cu tot ce trebuie luat, unde trebuie bagat, cine se ocupa de ce…un calvar. Cel mai simplu este sa cumperi lavaliera si sa o bagi in telefon. Cei de la RODE au si o aplicatie care face telefonul in reportofon si poti inregistra la o calitate mai buna, dar sincer pentru You Tube nu se vede o diferenta enorma.
SOFTWARE DE EDITARE
Dacă ai rezolvat cu luminile, ai găsit microfonul potrivit și ai ales camera dorită nu îți mai rămâne decât să te apuci de treabaă dar rezultatul final, cel dorit de tine se va obține cu ajutorul unui program de editare. Majoritatea computerelor au deja acest program de editare, cel puțin într-o forma basic, deja integrat. Dacă nu ai acest program sau dorești să obții cât mai mult de la filmarea ta există multe opțiuni pe piață.
Eu folosesc Adobe Premiere Pro. Nu este cel mai simplu de invatat pentru cineva care nu a editat niciodata, insa este cel mai complet. Considera timpul de invatare o investitie deoarece cand incepi sa lucrezi rapid in Adobe Premiere Pro ai marele avantaj sa inveti mult mai usor Adobe After Effects. Ele arata similar. Chiar daca in Adobe Premiere ai multe avantaje fata de celelalte programe de editare de pe piata: Apple Final Cut Pro sau Sony Vegas Pro, in After Effects nu ai limite. Il el se editeaza videoclipurile pe care le vezi la televizor si poti face efectiv tot ce iti trece prin cap. Daca vrei sa scoti cerul dintr-o filmare pe plaja si sa pui un ocean in care inoata o balena, se rezolva cu putina rabdare.

Oricum, daca inveti Adobe Premiere celelalte programe ti se vor parea o gluma si poti oricand sa treci la altul. Sunt sute si sute de tutoriale pe you tube deoarece este cel mai folosit program de editare video. In 30 de minute de tutoriale ar trebui sa fii la nivel mediu ca si editare.
Într-un final, partea tehnică a unui vlog nu este chiar așa complicată – poți obține rezultate foarte bune cu un echipament basic dar totul depinde ulterior de tine. Nu totul ține doar de partea tehnică – spre exemplu, în afară de carismă, muncă, răbdare mai sunt și alte lucruri practice cum ar fi decorul în care filmezi. Și, într-un final, nu contează cât de bine ai filmat și calitatea content-ului dacă nimeni nu a auzit de tine. Promovează-te bine!
Aflați exact cum să obțineți primii 1000 de abonați pe YouTube, cum să înregistrezi videoclipuri, cum sa fii rank-uit in paginile de cautari ca SEO, cum sa monetizezi canalul inca de la inceput.
Acestea sunt strategiile pas cu pas pe care le-am folosit pentru a-mi dezvolta întreaga audiență YouTube și cariera online ca job part-time, în timp ce încă lucram la o slujbă cu normă întreagă în timpul zilei. Am învățat aceste tehnici in ani de încercare și eroare, eșuând, urmărind videoclipuri pe YouTube, mergând pe forumurile YouTube, am descoperit ce funcționează de fapt și vorbind cu alte canale cu +100.000 de abonați care au cunoscut o creștere virală odata cu explozia brandului BOOM KISS.
Din aceste informații, am reușit să restrâng și să precizez tehnici specifice care ajută la creșterea ORGANICĂ pe YouTube și mai multe „hacks” super ușoare pentru a dubla (sau chiar tripla!) veniturile din anunțuri YouTube în câteva săptămâni. Și nimic din toate acestea nu necesită cheltuieli publicitare.
Veți putea să aruncați o privire în interiorul întregului meu model de realizare de videoclipuri YouTube și de a-l transforma într-o afacere extrem de profitabilă … part time. Indiferent dacă sunteți un începător total care nu a făcut niciodată un videoclip înainte sau dacă sunteți un YouTuber consacrat, care este frustrat, nu ați avut încă „explozia” mare: Acesta este un program de consultanta pentru voi. Uneori este cea mai mică, cea mai simplă modificare care face cea mai mare diferență … toate acestea sunt chiar aici!